Separovanie odpadu podporia exkurzie s názvom Zelený autobus

20.09.2010 Prešov

Prešov 20. septembra (TASR) – Prvú zo série troch exkurzií pod názvom Zelený autobus, ktoré v rámci projektu Separuje celá obec organizuje OZ pre rozvoj celoživotného vzdelávania (OZ RCV), dnes absolvuje vyše 20 záujemcov.
Uviedla to v Prešove na stretnutí s novinármi koordinátorka vzdelávacích aktivít OZ RCV Uršula Pomfyová.
Základným cieľom projektu je zdokonaliť regionálny manažment komunálnych odpadov prostredníctvom separácie a zníženia potreby skládok. Združenie sa zameriava na vzdelávanie starostov obcí a aktivity podporujúce environmentálnu výchovu žiakov základných škôl v Prešovskom a Košickom kraji.
\"V rámci projektu sme vymysleli aj takzvaný Zelený autobus. Je to niekoľko exkurzií, ktoré sú zamerané na prevádzky, ktoré sa zaoberajú či už triedením separovaného zberu, alebo spracovaním týchto odpadov, prípadne jeho zneškodňovaním, \" vysvetlila Pomfyová.
Účastníci exkurzie dnes navštívia prevádzku na zhodnocovanie plastových obalov v Gemerskej Hôrke. V októbri plánujú ukázať záujemcom napríklad triedenie odpadu v obci Cejkov, okres Trebišov, a v novembri technológiu na separáciu odpadu v Spišskej Novej Vsi.
Pomfyová konštatovala, že nakladanie s odpadom a dodržiavanie príslušnej legislatívy spôsobuje mnohým obciam stále problémy. V tejto súvislosti vytvorili na východnom Slovensku deväť školiacich centier, kde počas stretnutí poskytujú informácie a navrhujú riešenia. Témy sú zamerané na legislatívu, životné prostredie a výcvik komunikačných schopností.
Niektoré obecné samosprávy podľa Pomfyovej napríklad stále nemajú prijaté Všeobecne záväzné nariadenia pre nakladanie s komunálnymi a drobnými stavebnými odpadmi, pričom táto povinnosť mala byť splnená už v roku 2001. Z tohto dôvodu pre ne vypracovali vzorové VZN, podľa ktorého by mohli schváliť vlastné.
Projekt Separuje celá obec sa začal v septembri minulého roka a ukončenie je naplánované na január 2011. Náklady na jeho realizáciu predstavujú 570.000 eur, pričom 85 percent tejto sumy získali z grantovej schémy Nórskeho finančného mechanizmu.
 

Vyberte región

mark